Blaty kuchenne z kwarcu

Blaty kuchenne z kwarcu

Wybierając blaty do kuchni, warto rozważyć kwestię materiału, z jakiego mają zostać wykonane. Coraz większą popularnością w ostatnich latach cieszą się blaty kuchenne z kwarcu, będące alternatywą dla powierzchni kamiennych. Jak powstają blaty z kwarcu i jakie są ich najważniejsze zalety?

Technologia wytwarzania spieków kwarcowych

Kwarc, z którego wytwarzane są blaty kuchenne, odznacza się wyjątkowo wysoką odpornością na zarysowania i uderzenia ze względu na swoją twardość, osiągającą aż 7. stopień w 10-stopniowej skali Mohsa. W procesie produkcji blatów kuchennych zostaje wytworzony granulat łączący kwarc m.in. z iłami łupkowymi, skałami granitowymi i pigmentami ceramicznymi. Zostaje on najpierw sprasowany, a następnie wypalany w temperaturze 1220 stopni. W ten sposób powstają spieki kwarcowe marki Laminam, które są jednocześnie cienkie, lekkie i niezwykle wytrzymałe. Płyty z nich wykonane są wykorzystywane nie tylko we wnętrzach mieszkalnych, ale także jako okładzina elewacji budynków czy wykończenia podłóg. 

Zalety blatów kuchennych wykonanych z kwarcu

Najważniejszymi zaletami stosowania w kuchni blatów wykonanych ze spieków kwarcowych są ich wytrzymałość na ścieranie i uderzanie oraz odporność na reakcje chemiczne. Nawet rozlana oliwa, wino czy kwasy w żaden sposób nie zaszkodzą powierzchni. 

Blaty z kwarcu mogą być wykończone w różnorodny sposób: od wysokiego połysku, przez zmatowienie, aż po powierzchnie z fakturą. Niezależnie od tego, zawsze są łatwe w utrzymaniu w czystości i gwarantują wysoką higienę w trakcie przyrządzania posiłków, a nawet działają antybakteryjnie. Kwarc nie dopuszcza bowiem do namnażania się bakterii na jego powierzchni.

Do zalet zastosowania tego materiału w kuchennych aranżacjach należy także możliwość dodawania do granulatu różnych pigmentów, pozwalających uzyskać kolory nawet niewystępujące naturalnie w przyrodzie. Dzięki temu wykorzystuje się je w nawet najbardziej oryginalnych aranżacjach wnętrz kuchennych.

Płyty ze spieków kwarcowych mogą mieć ponadto różne grubości i rozmiary, co pozwala na ich dowolne kształtowanie i bezspoinowe łączenie z innymi elementami wyposażenia kuchni, jak zlewozmywaki czy płyty. Są jednocześnie lekkie, więc szafki nie muszą być dodatkowo wzmacniane. Przyjmując zaś temperaturę otoczenia, blaty z kwarcu nie dają nieprzyjemnego uczucia zimna, które jest nieodłącznie związane z kamieniem.

Na co zwracać uwagę przy użytkowaniu blatów kuchennych z kwarcu?

Decydując się na blaty kuchenne z kwarcu, otrzymujemy gwarancję producenta obejmującą aż 25 lat. Warto jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad użytkowania, aby cieszyć się długo ich urodą i trwałością. 

Blaty kwarcowe nie są odporne na wysokie temperatury, dlatego stawiając na nich garnek prosto po gotowaniu czy rozgrzaną patelnię, używajmy najlepiej gumowej podkładki, która nie przewodzi ciepła. Blaty z kwarcu mogą się odbarwiać pod wpływem zbyt intensywnie operujących promieni UV, o czym należy pamiętać, jeśli nasza kuchnia jest mocno nasłoneczniona. Są też dość drogie, warto jednak zastanowić się nad ich wyborem, bo ich wyjątkowa wytrzymałość i uroda mogą cieszyć nas przez wiele lat.