Kuchnie z palisandru

Kuchnie z palisandru

W branży meblarskiej szeroki wybór gatunkowy drewna to podstawa dobrego biznesu. Klienci coraz częściej spoglądają nie w stronę rodzimych buków, dębów czy brzóz, lecz daleko za morza i oceany, wprost w tropikalne dżungle. To tam rosną wspaniałe, egzotyczne drzewa – materiał na długowieczne, piękne i funkcjonalne meble. Gwiazdą niniejszego artykułu jest zyskujący coraz większą popularność palisander – drewno dedykowane dla kuchni. 

Palisander - egzotyczny rarytas

Nazwa palisander oznacza drewno pochodzące z rodziny drzew tropikalnych, rosnących na terenie m.in. Indii, Brazylii, Nigerii oraz Kenii. Zróżnicowanie gatunkowe zależy od szerokości geograficznej, np. palisander rio pochodzący z Brazylii wydziela nawet po wysuszeniu charakterystyczny migdałowy zapach. Ponadto, w zależności od kraju pochodzenia, kolor drewna może być inny. Istnieją bowiem rodzaje palisandru o barwie ciemnej, przypominającej heban, ale również o jasnych odcieniach, porównywalne z bukiem. Co więcej, ze względu na gatunek, palisander w różnym stopniu podlega obróbce i cięciu. Niemniej nawiercanie go oraz klejenie nie sprawia większego kłopotu, dlatego materiał ten cieszy się dużym uznaniem u stolarzy.

Parametry palisandru

Palisander to drewno bardzo wytrzymałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Jest przede wszystkim odporny na ścieranie i wilgoć, a co za tym idzie - niestraszna jest mu erozja biologiczna i niszczenie na przestrzeni czasu. Ponadto, dzięki wspaniałemu usłojeniu i niepowtarzalnej barwie, drewno stanowi nie lada gratkę dla każdego stolarza. Palisander to doskonały materiał dla artystów-rzemieślników, którzy są w stanie stworzyć z niego cuda. Cenią go sobie zwłaszcza muzycy i rzeźbiarze. Jednak jego naturalne cechy predestynują go do materiału idealnego na meble, zwłaszcza do kuchni. Odnajdzie się on tam zarówno jako wytrzymały blat, długowieczne i mocne krzesło oraz perfekcyjna okleina w formie forniru. Kuchnia urządzona w oparciu o palisander zyska nie tylko naturalne ciepło, które wydobywa się z drewna, lecz również elegancję i smak. Ponadto, będzie odporna na wysokie temperatury, kontakt z gorącymi przedmiotami i obecność wilgoci, a także prace związane z przygotowywaniem posiłków.

Pielęgnacja i konserwacja palisandru w kuchni

Jak każde drewno, palisander wymaga odpowiedniej konserwacji i pielęgnacji. Odbywa się to za pomocą specjalnych lakierów, za pomocą których tworzymy powłokę na powierzchni drewna, chroniącą je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Lakierowanie może jednak sprawić problemy, gdyż jest to drewno bardzo mocno nasączone naturalnymi żywicami. Mają one wpływ na właściwości lakieru oraz mogą powodować alergie skórne podczas kontaktu. Co więcej, po zastosowaniu niektórych rodzajów lakierów, drewno może blaknąć pod wpływem światła. Proponowanym sposobem zabezpieczenia w takim przypadku jest dwuskładnikowy lakier poliueratanowy. W celu uniknięcia żmudnego i czasochłonnego procesu lakierowania, najlepiej zakupić gotowy, zaimpregnowany i przycięty na wymiar mebel do kuchni.